Single Project

Close Care Housing

Year: 2009

Location: Isle of wight, UK

Category: Residential

Borgos Pieper was commissioned to design a pioneering carbon neutral senior residence and care facility overlooking the sea on the Isle of Wight. The forty unit development will provide twenty-four hour care to residents in a modern, sustainable building which uses timber prefabrication technology to create apartments that allow for independence and self-sufficiency while still sharing communal services in a landscaped and dramatic setting overlooking the north coast.

The sitting of the building corresponds to the setbacks to the access road and boundaries established by the neighbouring properties. The main volume reception and common areas are at the front of the site and the maximum use of the green space has been made possible by wrapping the volumes along the Eastern end of the site offering an intimate scale garden to the East and a larger common park-like setting to the West.